Kunstprijs: de winnaars
De Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs Editie Leiden, 2018
Jury
Nominaties
Winnaar
Videopresentatie

Jurysamenstelling Leiden 2018:

  • Connie van Driel, hoofd afdeling SD&A, Stroom Den Haag
  • Meta Knol, directeur van Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden
  • Sandrine van Noort, hoofd Kunstzaken Galerie LUMC
  • Onno Schilstra beeldend kunstenaar en docent KABK Den Haag
  • Emma van Noort beeldend kunstenaar en prijswinnaar Editie Leiden 2016

Lees het persbericht

Alexandra Hunts

Alexandra Hunts

Alexandra Hunts doet onderzoek naar aspecten van de werkelijkheid, waar we doorgaans niet stil bij staan. Haar nieuwsgierigheid, wetenschappelijke belangstelling en grondige benadering monden uit in verrassend esthetisch, beeldend werk, waarvoor ze al naar gelang het onderwerp haar medium kiest - variërend van video tot fotografie en van keramiek tot installaties.

website

Dimitar Genchev

Dimitar Genchev

In het werk van Dimitar Genchev wordt vooral zijn overrompelend kundige schildershand gewaardeerd. Zijn bijna fotorealistische schilderijen van vervallen fabriekshallen en zijn vervreemdende strandtaferelen ademen een sfeer van melancholie vermengd met schittering, die weliswaar romantiserend is maar die nooit sentimenteel wordt. Het werk toont een sterke ambachtelijke kwaliteit.

website

Robbert Pauwels

Robbert Pauwels

Het werk van Robert Pauwels onderscheidt zich door een prettige openheid, zowel in materiaalgebruik als in thematiek. Hij is in staat op een bijna achteloze manier het idioom van hedendaagse comics te laten samensmelten met oeroude, archetypische beelden. Persoonlijke jeugdherinneringen en beelden uit ons gedeelde culturele geheugen krijgen gestalte in grote streken, maar wie beter kijkt kan vaak verrassend subtiele details vinden in zijn sculpturen. De vrije materiaaluitdrukking en overtuigende expressie maken het werk toegankelijk voor iedereen.

website

De winnaar van de elfde Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs is Alexandra Hunts.

Op zaterdag 22 september jl. maakte Yvonne van Delft, wethouder van Cultuur in Leiden, tijdens de opening van de Kunstroute Leiden de winnaar van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2018 bekend tijdens de opening van de 24e Kunstroute in Leiden. Alexandra Hunts ontving uit handen van haar voorgangster, Emma van Noort, de Hermine van Bers-penning, ontworpen door Lucie Leene, in een etui van Floor Spigt. De prijs bestaat verder uit een bedrag van 2500 euro.

Citaat uit het juryrapport: Het werk van de winnaar van de Hermine van Bers prijs 2018 blinkt uit door subtiliteit en precisie in de uitvoering. De gelaagdheid van het werk ontsluit zich niet ogenblikkelijk, maar wie bereid is zich in de achtergronden van de enigszins gesloten buitenkant te verdiepen, zal er een ideeënrijkdom in aantreffen, die beeldend vertaald is met een verrassende variëteit en speelsheid. De soepelheid om onderzoek en resultaat, grondigheid en speelsheid, het conceptuele en het esthetische met elkaar te verbinden, maakt een constante en overtuigende ontwikkeling van het oeuvre mogelijk, zoals blijkt wanneer we het geëxposeerde werk vergelijken met dat van twee jaar geleden, toen deze kandidaat ook genomineerd was.

Vergroot de video door op het 'full screen' icoon te klikken.